Blog

Stříháme a šijeme kabátek pro pejska - snadno a rychle

19. 2. 2021

Tento návod vznikl na vaše četné dotazy, jakže nejsnáze ušít kabátek do nepohody pro chlupaté kamarády.  Byla to tedy výzva. Měřila jsem, počítala a zkoušela. Také se přiznávám, že nápad použít náplet kolem krku místo límce měla mami. Velmi se nám osvěčil. Tak jsem ho použila. Kabátek jsme na zkoušku ušili skoro všem pejskům v rodině, abychom jeho funkčnost ověřili na různých typech psů. Samozřejmě se může stát, že ho svému pejskovi budete muset trochu upavit, aby byl perfektní. Ale jistě vám můj střih i postup urychlí a usnadní cestu k pěknému výsledku.

I přesto, že Charlie neměl moc chuť v kabátku pózovat, věřím, že je na fotkách vidět vše potřebné. 

Můj oblíbený materiál na kabátek je softshell. Nelinka - modelka z videa, má ušito z klasického zimního softshellu a Charlie - můj pes na fotce tady, ze softshellu pružného. Oběma sedí dobře. Kabátek, který by neusel být nepromokavý, můžete stejným způsobem ušít například ze svetroviny, proševu, fleecu nebo jiného materiálu. Určitě by bylo možné na kabátek i zrecyklovat bundu, fleecovou mikinu nebo svetr. Pokud chcete šít kabátek ze dvou vrstev, například ze šusťáku a fleecu, můžete ustříhnout dva stejné díly a nejprve je předšít v krajích, aby se vám lépe lemovalo. Nebo můžete nastřihané díly skládat lícem k lícu a odšít tvar, upravit švové záložky a otočit. Případně můžete ještě prošít obrácený díl po lícové straně v kraji, aby lépe držel tvar. Tím byste se vyhnuli lemování. Já ale lemování upřednostňuji, protože okraj kabátku je pak pružný a lépe přilne.

Další věc, na kterou vás chci upozornit se týká měření pejska a rozhodování o volitelných šířkách. Pokud máte psa trochu otylejšího - stejně jako já, je lepší změřit místo obvodu hrudníku (rozměr C) odkud kam chcete, aby byl v této oblasti zakrytý - tak jako měříte šířku kabátku na zadečku ( rozměr D). Pak už postupujete stejně. Až budete zvažovat volitelnou výšku kabátku pod krkem, podívejte se i na to, jak má váš pes nožičky, aby mu kabátek nedřel při zvedání předních nohou. Podobně volte šířku mezi nožičkami - ze stejného důvodu raději užší než širší. U spodní délky kabátku myslete na to, že když bude kabátek příliš dlouhý, bude se zapínat přes bříško - tak aby netlačil, a také na to, aby si ho pejsek při venčení nepočůral. Ale to určitě snadno zvládnete, své miláčky všichni dobře známe.

Tak a pusťte se do toho! A pošlete mi fotku jak to vašemu miláčkovi sluší ;o) !

Přeji pohodové šití !

Vaše Dana

Nákres střihu ke stažení:

Střih psí obleček

Videonávody:

Videonávod na střih

Videonávod na šití kabátku

Komentáře (1)

21. 7. 2023 0:21:30, Marcela Videcká

Dobrý den,nejde mi stáhnout obleček na pejska,moc děkuji za pomoc,vaše videa mě moc baví a i když šiju už spoustu let,pořád se učím . Ještě se zeptám, nějaký střih na medvídka a postup šití máte, promluvila jste mi do duše a na stará kolena bych si chtěla ušít méďu mého dětství i když nebude vyplněný slámou nebo něčím takovým, bude můj, moc děkuju videcka@email.cz