Blog

Šijeme dobrohračky

27. 2. 2021

Dobrohračky....možná si říkáte, co že je tohle za slovo. Kdybych byla jazykozpytec, řekla bych vám, že je to složenina dvou slov - dobro a hračky. Ale naštěstí se tímhle nemusíme zabývat. Důležité je, co to znamená. Jsou to hračky ušité pro dobrou věc, hračky - které pomáhají a přinášejí střípky radosti a úsměvů tam, kde je to třeba. Na místa jako jsou nemocnice a ústavy.

My tyhle malé dobré skutky děláme ve spolupráci se spolkem Babíkov, který se touto činností pod vedením neobyčejné ženy – paní Gabriely Šejbové, už dlouhou dobu zabývá. Hračky, polštářky, zavinovačky, háčkované hračky, čepičky....ale také dárky pro seniory a neuvěřitelné množství různých potřebných věcí, se tak nejkratší cestou dostávají tam, kde jsou nejvíce potřeba. Pokud vás zlákám, a já v to pevně věřím, můžete ušité hračky posílat na sběrné místo spolku. Případně jste-li z Plzně a okolí, můžete je přinést k nám a já odeslání zařídím. Na webu spolku najdete spoustu dalších informací. Pomáhají na obrovské spoustě míst.

Samozřejmě můžete šít pro kohokoliv budete chtít, všechny děti milují hračky dělané z lásky. Na co je třeba dát při tvobě hraček opravdu pozor, jsou malé oddělitelné části, které by dítě mohlo spolknout nebo vdechnout. Proto na dobrohračky nenašívejte v žádném případě knoflíky ani korálky. A vyhněte se okům ze stuh nebo šňůrek, aby si postižené děti do nich nemohly zastrčit prstíky. Platí pravidlo, že vše musí pevně držet a nesmí se do ničeho nechat zatrčit prsty. Hlavně, ať jsou hračky bezpečné.

Co se týká výplňkového materiálu, používáme dutá polyesterová vlákna, která jsou vhodná i pro alergiky a je možné je prát na 60°C. Hračky šijeme z přírodních materiálů. Já osobně nejčastěji sáhnu po bavlněném plátně nebo popelínu, můžete použít i len. Především se vyhněte chlupatým látkám. Hračky do nemocnic by měly být bavlněné, vhodnější jsou ty bez vlněných ocásků a hřívy. Obličej můžete buď vyšít bavlnkou, stačí pár stehů – jako to dělám já, nebo namalovat nezávadným fixem na textil, jak bylo ukázáno ve videonávodu.

Ne vždy je třeba použít úplně novou látku, určitě můžete opět i recyklovat, povlečení nebo košile poskytnou správný materiál. Jen dbejte na to, aby látka byla zdravá a dost pevná.

Samozřejmě i tentokrát jsme pro vás připavili střihy na zvířátka ke stažení v PDF

Střihy Babíkov - textilní hračky

Videonávod na postup - šití hraček Babíkov

A protože jsem ve videu neukázala, jakým způsobem při šití koníka vložit správně hřívu, tak přidávám pár fotek jak na to.

Ploutvičky mořského koníka si přišite podobně jako uši slonovi v návodu. Jen si je ušijte, otočte do lícu, uzavřete otvor a jednoduše přišijte tak, jak vidíte na fotce.

Věřím, že vás šití haček bude bavit a těšit. A také, že společně vykouzlíme spousty úsměvů a rozzáříme opravdu hodně dětských očí. 

Budu ráda, když se podělíte o fotky hotových výrobků na naší facebookové stránce.

Přeji vám pohodové a radostné šití.

A děkuji, děkuji, děkuji za každou darovanou hračku.

Vaše Dana 

P.S. A fotka na závěr pro pobavení.....hádejte, koho u nás doma hračky nejvíce zajímaly ;o))

 

Komentáře (1)

27. 2. 2021 21:29:35, Milena Celerová

Krásná Míca 😍